Ananasul este, de fapt nativ din Paraguay, America de Sud. Mai târziu, acesta a fost adus în Spania, când Columb a descoperit America, în 1493, de unde, a fost răspândit în restul lumii de către marinari (la fel că tomatele).
Ananasul este un fruct tropical, peren, tolerant la seceta, este o plantă care crește până la 5-8 metri în înălțime. Plantă produce mai multe fructe lungi, ovale în fiecare sezon, din martie până în iunie.
Fructul de ananas, așa cum îl știm noi de la piață este, de fapt, o combinație (o aglutinare) de fructe produse de mai multe flori alăturate.
Ananasul este una dintre cele mai importante surse de bromelină, o enzima care are puternice proprietăți antiinflamatoare. Datorită concentrației ridicate care se găsește în ananas, bromelină ajută la reducerea inflamațiilor, a umflaturilor, cât și la scăderea intensității durerilor.
Vitamina C care se găsește în ananas oferă protecție și împotriva afecțiunilor inimii, susțin unele cercetări efectuate în Finlanda și China. Conține potasiu și sodiu, minerale esențiale pentru bună funcționare a inimii, deoarece previne apariția hipertensiunii arteriale, ce afectează aproximativ 40% din populația României.
Conținutul de vitamina C ajută la vindecarea infecțiilor de la nivelul pielii, ceea ce îl face util în tratarea acneei. De asemenea, acționează că un exfoliant natural pentru piele. Ananasul are și proprietatea de stimula producția de colagen, care ajută la menținerea elasticității pielii.
Acest fruct poate fi util și pentru îngrijirea unghiilor, prevenind exfolierea acestora, datorită vitaminei B și vitaminei A. Totodată, previne apariția micozelor. În combinație cu uleiul de nuca de cocoș, este o bună soluție contra buzelor crăpate.
Mai multe studii efectuate în Europa și Asia au arătat că vitamina C ajută la prevenirea cataractei, afecțiune oftalmologică specifică mai ales vârstnicilor.
Totodată, datorită betacarotenului și a vitaminei A conținute de ananas, la cei care consumă cu regularitate acest fruct este redus riscul apariției degenerescenței maculare, boală care afectează capacitatea de a vedea la distanță, asociată cu pierderea vederii.
Sucul de ananas este cel mai simplu mod prin care poți profită de beneficiile acestui fruct, fiind metodă prin care veți asimila cel mai bine vitamina C. Pentru cei cu mai puțin timp liber extractul din ananas reprezintă cea mai la îndemână soluție, fiind foarte util în curele de slăbire.
Iar în final va oferim o rețetă simplă, foarte gustoasă și fără colesterol, însă cu un nivel foarte ridicat de nutrienți: se ia o banană înghețată, o cană mare cu ananas proaspăt, o cană cu lapte și o linguriță de miere. Amestecați totul într-un blender și savurați rezultatul.
Ananasul poate fi tăiat și curățat în mai multe moduri. De obicei, coroana și baza fructului sunt tăiate cu un cuțit. Apoi, pentru a decoji fructul, așezați cu baza pe tocător și tăiați cu atenție coajă. Odată ce coajă este eliminată, taie fructul în dimensiunile dorite.
Există și ananas gata curățat la conservă, asta reprezintă o varianta dacă ți se pare prea greu de curățat.
Potrivit specialiștilor, o ceașcă de ananas proaspăt conține 1,55 miligrame de mangan, care întărește oasele și țesuturile conjunctive.