Ce este turmericul? Beneficii și proprietăți

Turmericul este unul dintre cele mai populare condimente din zilele noastre. Există numeroase motive pentru a confirmă acest lucru, acesta conține foarte mulți nutrienți și are efecte miraculoase asupra sănătății, datorită proprietăților sale antioxidante, antiîmbătrânire și antiinflamatorii.

Și mai mult decât atât, vei vedea în continuare de ce acest supliment alimentar a devenit indispensabil în prevenirea sau în curele pentru tratarea diferitelor boli. În plus, sucul de morcovi, ghimbir, turmeric și lămâie este una dintre cele mai sănătoase băuturi, care poate fi consumată înainte de micul dejun, având efecte uimitoare.

Rădăcina de turmeric conţine: uleiuri volatile, sescviterpene (alfa și beta turmerone, alfa-curcumen, zinziberen), monoterpene, un colorant de culoare galbenă, numit curcumină, săruri minerale, peptide solubile în apă (turmeriu peptidă) şi polizaharide. Turmericul este bogat în antioxidanți, are proprietăți anti-inflamatorii, întărește sistemul imunitar, reglează nivelul colesterolului și previne afecțiunile coronariene.

Turmericul este folosit în medicină tradițională chineză și indiana că un puternic antiinflamator, dar și în tratarea probelemelor sistemului digestiv. Turmericul este un condiment extras din rădăcina plantei de Curcumă longa, extrem de popular și apreciat în subcontinentul indian. Este întrebuințat în alimentație, în vindecare și în medicină ayurvedica, pentru a trata serie de afecțiuni, de peste 4000 de ani.

Există un condiment-medicament despre care cercetătorii spun că are valoare incontestabilă pentru sănătatea şi bunăstarea organismului. Iar dacă mai este adăugat și în preparatele culinare sau în băuturi, poate să trateze până la 600 de boli. Condimentează uleiul încins cu puțin turmeric înainte să sotezi în el ceapă sau usturoiu pentru mâncăruri.

Curcuminul este substanță activă din turmeric și abundă în antioxidanți, prevenind dezvoltarea celulelor canceroase. Și se obține, evident, prin extracția să din făină de turmeric. Curcuminul este așadar componentă turmericului care stă la baza proprietăților extraordinare asociate cu această mirodenie. Inclusiv gustul și culoarea turmericului sunt date de polyfenolul numit curcumin. Multă lume încă mai confundă substanță activă curcumin cu turmericul, condimentul din care această se extrage.

Pentru cei care abia se inițiază în acest gust nou, turmericul e potrivit în omlete și frittata. Aromă este subtilă și culoarea preparatului nu se schimbă radical, odată cu adăugarea pudrei de turmeric. E adevărat: turmericul este un condiment extraordinar. Și este recomandabil să îl folosim permanent atât în pregătirea mâncărurilor cât și sub formă diverselor preparate. Pentru că are un gust deosebit și face bine, în general, stării noastre de sănătate.

Turmericul sau curcumă face parte din aceeași familie cu ghimbirul. Este numit și “șofran indian”, datorită culorii sale puternice, care îl face atât de cunoscut în curry sau în colorarea naturală a muștarurilor. India e țară care l-a făcut faimos, dar turmericul este folosit și în alte bucătării asiatice din Indonezia până în Taiwan.

Nu trebuie să fii neapărat fan al bucătăriei indiene că să folosești turmericul în rețete gustoase. Pe lângă amestecul de condimente pentru curry, poți experimenta și alte combinații gustoase cu orez, cărnuri, cartofi, linte sau legume.

Lasa un comentariu