Medicament, aliment și otravă într-o singură sticlă. Vinul vă poate prelungi durata de viață și vă poate îmbunătăți sănătatea, bineînțeles consumat în anumite cantități. La o cină cu prietenii, la o bârfă între prietene sau doar pentru a întregi gustul mâncării, licoarea roșie sau albă este nelipsită. Cum alegeți vinul potrivit și ce anume vă poate defini aromă de pe raft?
După un studiu al italienilor, boabele de struguri conțin resveratrol, element cu proprietăți anti-îmbătrânire. Considerat a fi cheia longevității, resveratrolul este cel mai puternic antioxidant, având calități de 5 ori mai puternice faţă de betacaroten şi de 20 de ori mai mari decât vitamina C. Pe lângă strugurii roșii și negri, vin și must, resveratrolul se mai găsește și în afine și mure. Iată un motiv bun pentru a include un pahar de vin în alimentație. Mai ales că se recomandă 125 ml de vin roșu pentru femei și cel mult două pahare de 125 ml pentru bărbați.
Plănuiți să-i faceți o surpriză celui drag? O sticlă de vin poate animă seară. Vă pregătiți pentru cină și decideți să mergeți să cumpărați un vin. Cum procedați? Nu ne-am născut autoștiutori, astfel că putem primi sfaturi și le putem folosi în beneficiul nostru.
În alegerea unui vin trebuie să ținem cont de proprietățile lui: aciditatea, cantitatea de zahăr, anul producției, originea și soiul de struguri. Aciditatea vinului se potrivește lângă mâncărurile bogate și este cea pe care o simți la prima gură de vin. Riesling, Chenin Blanc sau Sauvignon Blanc sunt printre vinurile cu aciditatea mai ridicată.
Vinul poate fi dulce sau sec, depinde de cantitatea de zahăr rezidual rămas după fermentare. Dacă credeți că dulce înseamnă fructat, vă înșelați, iar vinul sec nu are neapărat aciditate mare. Majoritatea vinurilor albe sunt seci, doar unele sunt demidulci.
Probabil ați auzit că toate vinurile vechi sunt cele mai bune. Nu și în cazul vinului alb, deoarece acesta se închide la culoare și își pierde din aromă fructată în timp. De obicei, vinul alb trebui consumat în primii ani de la producere. DOC înseamnă podgoria, centrul viticol sau localitatea unde este produs vinul respectiv. Strugurii pot avea gust diferit, chiar dacă fac parte din același soi. Aromă este influențată de climă și solul zonei în care vița de vie a fost îngrijită.
Fiecare soi de struguri are propriul gust, propria culoare, aromă și aciditate. În funcție de numele soiului de struguri, vinul poate fi Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc și Pinot Grigio.
Înainte de a pleca cu vinul ales, Eater.ro vă sfătuiește să fiți atenți la calitatea vinului. Poate fi ușor falsificat prin adaos de coloranți și îndulcitori naturali. În comerț, vinul de masă ieftin are un mai mare adaos de apă sau vinuri din hibrizi. Cel mai ușor îl puteți comandă de pe site-ul nostru, direct din restaurantul din orașul dvs!