Secretele berii nefiltrate

Românii, un popor cu o bază axată pe pălincă în general, au acceptat mai greu berea nefiltrată, însă în ultimul timp ea se află în meniurile tuturor restaurantelor, pe cel puţin cinci mese din fiecare bar. Consumatorii au fost convinşi de o promovare insistentă a berii nefiltrate şi au clasat lichidul la un tip de bere „nouă”, ceea ce i-a făcut să o consume regulat. Berea nefiltrată este un adevărat regal pentru un consumator de bere care se respectă.

Cel mai bine este să aflăm diferenţele dintre berea filtrată şi cea nefiltrată. Care sunt secretele gustului şi unde o puteţi savura?

Substanţe nutritive – o bere nefiltrată are mai multe substanţe nutritive datorită drojdiei şi malţului din orz. Dacă vei întreba un producător, îţi va spune cu siguranţă că berea nefiltrată este mai sănăstoasă. De ce? Simplu, este adevărat că filtrarea berii o face mai limpede, însă acest proces înlătură drojdia şi aromele pe care aceasta le adaugă berii. Drojdia conţine vitamina B care, în teorie, ajută la reducerea efectelor mahmurelii.

Aroma – berea nefiltrată face mai puţină spumă decât berea normală căreia i se adaugă în fabrici CO2 pentru a deveni acidulată. Dacă vorbim despre o bere filtrată, atunci aroma acesteia, gustul este mult redus. Atunci când se face filtrarea berii, se pierd pigmenţii de culoare, rămăşiţele malţului şi drojdiei.

Procentul de CO2 – Berile naturale au un procent mai scăzut de CO2 şi o spumă mai fină. Senzaţia pe care o ai atunci când bei o bere cu un conţinut scăzut de CO2 este mai fină. Berile filtrate îşi pierd o mare parte din conţinutul de CO2 natural şi sunt carbogazificate cu CO2 industrial sau reciclat. Bulele de dioxid de carbon sunt mai mari şi acest lucru face ca spuma să fie mai subţire, mai slabă. O bere carbogazificată industrial va avea un gust mai acid.

Culoarea – În timpul filtrării berii, după cum ziceam şi mai înainte, se pierd pigmenţi de culoare. În mod normal aceştia aduc un plus şi de savoare, nu doar de culoare. O bere filtrata va fi lipsită de culoare (naturală) şi de aroma suplimentară pe care pigmenţii de culoare o aduc.

Berea nefiltrată este defapt berea din grâu, cunoscută la germani sub denumirea de Weisse Bier, la belgieni şi francezi, Bier Blanche, şi la anglo-saxoni, Wheat beer este numele “familiei” din care face parte berea nefiltrată. Procesul de fabricaţie,conform legii germane a purităţii berii, este de a amesteca cel puţin 50% grâu cu malţ de orz, astfel încât să rezulte o bere deschisă la culoare şi cu fermentaţie la vârf.

Chiar dacă sunteţi sau nu consumator de bere, vă invităm să încercaţi gustul berii nefiltrate în compania unei specialităţi germane de la restaurantul cu specific, Bavaria. Puteţi încerca Schweinehaxe şi Schweinebraten, ambele făcute cu sos de bere. 

Lasa un comentariu