Vitamina C, in lumea medicala

Vitamina C este esențială pentru formarea colagenului, componentă structurală importantă a vaselor de sânge, a tendoanelor, a ligamentelor și oaselor.

În urmă intervențiilor chirurgicale masive, unii medici obișnuiesc să administreze postoperator atât antibiotice și antialgice, cât și vitamina C, pentru cicatrizarea mai rapidă a plăgii.

 Alături de vitamina E și â caroten, vitamina C e un cunoscut antioxidant, care împiedică formarea radicalilor liberi, ce determina afectarea membranelor celulare prin procesele de peroxidare a lipidelor.

 În plus, vitamina C crește expresia genelor care determina apariția celuleor stem similare celor embrionare, întârzie îmbătrânirea și apoptoza celulară.

 Doză mult mai mică de Vitamina C încapsulata liposomal, poate avea efecte terapeutice egale sau chiar mai mare decât doze mult mai mari de vitamina C administrate intravenos. Nanotehnologia liposomilor, încapsulează moleculele de vitamina C și în felul acesta ea este absorbită în proporție de 93%, măsurabilă în sânge. 

După durata medie de viață a celulelor albe (aproximativ 6 luni) când celulă se reconstruiește, informația din ADN trece în celulă nouă, vitamina C dacă e prezența în nucleu distruge retrovirusul. C 500 ( 1000 mg) – tablete cu cantități mari de vitamina C, cu absorbție prelungită.

Interesant este faptul că un test aleatoriu, dublu-orb, placebo-controlat, realizat pe 184 de adulți nefumători, a raportat că suplimentarea cu vitamina C (500 mg/zi) timp de două luni a scăzut concentratiile de acid uric din ser în comparație cu placebo.

De exemplu, vitamina C stimulează producția și funcția leucocitelor, în special a neutrofilelor, limfocitelor și fagocitelor. Măsuri specifice ale funcțiilor stimulate de vitamina C includ: motilitatea celulară, chemotaxia și fagocitoza.

În concluzie, iată deci că şi vitamina care nu are nici reacţie adversă”, poate să producă unele reacţii adverse! 

Lasa un comentariu