Sa invatam sa punem pepeni murati pentru iarna

Pentru că a trecut vara iar “vedetele” verii sunt pepenii fie ei roşii sau galbeni, ne-am gândit să vă dăm câteva ponturi de cum puteţi păstra pepenii şi iarnă. Bineînţeles că nu îi puteţi păstra, decât muraţi!

Dacă încă nu aţi gustat pepene murat ar fi timpul să o faceţi.  Pot spune că este o delicatesă, cel puţin pentru mine, deja îmi lasă gura apă numai când mă gândesc la acest preparat. Să lăsăm vorba şi să vedem de ce avem nevoie pentru a conserva această “minunăţie a naturii”.

Pentru  reţetă avem nevoie de pepeni roşii de mărime mijlocie, sau mai mici. Trebuie să aveţi grijă să nu fie loviţi şi să fie proaspeţi. Daca doriti le puteti scoate miezul din coaja si sa le puneti la borcan ca in imagine.

– pepeni roşii

– crenguţe de mărar uscat

– frunze de ţelină uscată

– crenguţe cu frunze de  stejar

– crenguţe cu frunze de vişin şi de coacăză neagră

– sare mare

– miere de albine

La  10 litri de apă e nevoie de 800 gr de sare mare (este cea mai bună pentru murături) .

Metodă de preparare: 

Pentru o conservare mai bună este de preferat să folosiţi o putină din lemn, dar puteţi folosi şi recipiente din plastic sau sticNamelă.

Începem cu spălarea pepenilor si înlăturarea codiţelor. Trebuie să înţepăm fiecare pene cu un ac mai mare în câteva locuri, asta pentru că saramura să-i pătrundă mai bine.

La fundul borcanului/ bidonului se pun crengi uscate de mărar, vişin, stejar, coacăză , frunze de ţelină . Pepenii netăiaţi  se aranjează în rânduri, unul peste altul.  Peste ei se pune un capac din lemn , peste care se mai adăugă o greutate mare (este important ca pepenii să fie apăsaţi foarte bine).

După  ce pepenii au fost aşezaţi, începem să preparăm saramura: la 10 litri de apă de fântână sau izvor ( apă pură, curată) se amestecă cu 800 gr de sare mare şi cu o lingură mare amestecăm până se topeşte sarea. Se toarnă saramura peste pepeni şi se prepară altă saramură până se vor acoperi complet. 

FOARTE IMPORTANT: este necesar să înlăturaţi în fiecare zi spumă şi mucegaiul, care va apărea, timp de o lună.

Pepenii se vor mura în decurs de două luni de zile.

Să îi savuraţi cu plăcere!

Lasa un comentariu