Top 5 Cele mai scumpe șampanii

Șampania este cu siguranță prima alegere când vine vorba de a sărbători un moment deosebit. Această băutură rafinată este nelipsită de la petrecerile high-class și a devenit sinonimul conceptului haute-couture.

Desigur, ca și în cazul altor alcoolice de top, există diferite sortimente de șampanie, al căror cost poate ajunge la cifre cu 6 zerouri. Ce diferențiază, oare, o șampanie rară de una obișnuită? Vom afla în continuare, din topul celor mai scumpe șampanii de pe piața internațională.

5. Louis Roederer Cristal Brut 1990 “Methuselah”- preț 17,625 $

Prima sticlă de Cristal Brut a fost creată în anul 1876 special pentru a fi dăruită țarului rus Alexandru al II-lea. Când vorbim despre Methuselah, vorbim despre opulența aromelor de Chardonney împletite cu Pinot Noir, note florale și citrice. Creată pentru a celebra începutul unui nou mileniu, Methuselah este produsă anual în aproximativ 400.000 de exemplare.

În 2005 un norocos care și-a păstrat anonimatul a achiziționat de la o licitație a Casei Christie’s din New York o sticlă de Cristal Brut Millenium, pentru  18.800 $, aceasta fiind cea mai mare sumă plătită până în prezent. Louis Roederer declară că o sticlă de șampanie Cristal conține 1.870.000.000 de bule.

4.  Krug 1928-  preț 21,000$

În martie 2008, în cadrul licitației organizate de Merrall&Condit din Hong Kong, o sticlă de Krug 1928 era vândută pentru 21.000 $. Dacă vă doriți o cupă de șampanie cu gust subtil de miere, creată din struguri de înaltă calitate, atunci aceasta este opțiunea perfectă. Strugurii folosiți datează din anul 1926, an considerat de experți perfect din punct de vedere al calității soiurilor de struguri. 

3.  Dom Perignon White Gold Jeroboam-  preț  40,000$

Iată șampania preferată a excentricilor! Modelul vintage din aur alb al sticlei este principalul motiv pentru care prețul pornește de la 11.200 $.  În 2005, în cadrul unei licitații, o sticlă vintage de White Gold Jeroboam a fost cumpărată pentru 40.000 $. La Harrods, în Londra, o sticlă din această șampanie poate fi cumpărată pentru 12.000 $. Cu siguranță Dom Perignon White Gold Jeroboam este unul dintre cele mai fine vinuri spumante produse până în prezent.

2. Pernod- Ricard Perrier- Jouet Belle Epoque –  preț 50,000$

Printre cele mai scumpe șampanii găsim un sortiment care se bucură de faimă în rândul celor mai bogați oameni din lume. Cei mai bogați 100 de oameni ai lumii au fost invitați pentru o zi la Maison Belle Epoque, sau celebrul cartier general al Perrier-Jouet, pentru a-și crea și personaliza propria colecție de 12 sticle de șampanie.

După ce fiecare participant și-a ales aroma preferată, sticlele au fost atent depozitate în pivnița Belle Epoque. Trebuie să precizăm că sticlele au fost concepute de designerul Emile Galle. Fiecare set a fost apoi vândut pentru 50.000 $. O sticlă de Pernod-Ricard Perrier-Jouet costă în jur de 4.167 $, fiind astfel una dintre cele mai scumpe șampanii.

1. Heidsieck 1907 Diamant Bleu-  pret  275,000$

Iată cea mai rară și scumpă șampanie din lume. Există doar 200 de sticle din această șampanie în întreaga lume și nu este cunoscută cu exactitate  rețeta după care a fost fabricată. În anul 1907 o corabie care se îndrepta spre Rusia a eșuat, iar încărcătura ei, printre care 200 de sticle de șampanie, a ajuns pe fundul oceanului.

În 1997 o echipă de scafandri a găsit colecția de sticle și de atunci șampania a fost licitată în Moscova, la hotelul Ritz-Carlton de către oaspeții de elită. Prețul unei sticle este de aproximativ 3,700 $, dar colecționarii susțin că aroma sa merită cu mult mai mult de atât. De reținut că nu se vând decât cutii de 12 sticle. Nu te poți considera colecționar de șampanii rare dacă nu deții una dintre “bijuteriile” Diamant Bleu.

Un colecționar de șampanie renumit este Rob Rosania. El este proprietarul primei colecții vintage de șampanie din lume. Rob Rosania este un afacerist new-yorkez pasionat de aromele șampaniilor vechi. Ca și în cazul altor colecționari, pasiunea lui Rob Rosania pentru șampania vintage a început odată cu organizarea unei cine. 

Cu toate că știa foarte puține despre acest subiect, a acceptat provocarea și a gustat 3 sau 4 dintre șampaniile vintage. S-a îndrăgostit pe loc de aroma, finețea și eleganța lor.

Astfel a început să fie preocupat de a găsi și cumpăra cele mai bune șampanii rare și vechi. Cel mai important aspect al acestei pasiuni din punctul de vedere al lui Rob Rosania este sentimentul de unicitate pe care îl oferă fiecare sticlă de șampanie cumpărată.

Lasa un comentariu